Wist u dit al?

De linnenvezel is een 100% natuurlijke vezel van de leliefamilie.

Het gebruik ervan is een van de oudste ter wereld: een fragment, gevonden in Georgië, zou 36 000 jaar oud zijn. Linnen, beschouwd als een symbool van licht en zuiverheid, werd in Egypte gebruikt voor mummificatie. Later werd het ook gebruikt om kleding, touwen en zeilen voor boten te maken.

Voor het winnen van de linnenvezel zijn geen kunstmest, pesticiden of water nodig: eigenlijk volstaat de regen! De winning van de vezel uit de vlasplant om een draad te verkrijgen, gebeurt door middel van natuurlijke processen.

Linnen in de vervaardiging van modeaccessoires - Miss-Terre

De vlasteelt is heel delicaat en van korte duur: de plant bereikt haar volwassen grootte op slechts drie maanden tijd. Na de bloei (de bloemen bloeien niet lang, slechts een paar uur!) worden de planten verwijderd en in stroken (hagen) op de grond gelegd. Het roten bestaat erin de planten te laten weken, te doordringen met ochtenddauw, regen en bodemvocht, en ze daarna te drogen in de zon: dit zorgt voor de scheiding van de vezels onderling en maakt het mogelijk de meest houtachtige vezels (stro) eruit te halen, het vlas te spinnen en te weven.

Linnen heeft antiallergische eigenschappen: dit natuurlijke product is gezond en is ideaal voor een rechtstreeks contact met de huid omdat het geen irritaties veroorzaakt. Door de grote absorptiecapaciteit (20%) droogt linnen snel, waardoor transpiratie gemakkelijk en op een natuurlijke manier wordt verwijderd. Dankzij zijn thermo regulerende eigenschappen geeft linnen een fris gevoel in de zomer en behoudt het de warmte in de winter.